Regionaal verwijscentrum voor behandeling en beoordeling patent foramen ovale (PFO)

Het LUMC is regionaal verwijscentrum voor de beoordeling en behandeling van patiënten met een patent foramen ovale (PFO). Een PFO is een aangeboren opening tussen de linker- en rechterboezem van het hart. Dit komt bij ongeveer 1 op de 4 volwassenen voor.

Foto PFO team v.l.n.r.: dr. van der Kley (interventiecardioloog), dr. Montero Cabezas (interventiecardioloog), dr. Al Amri (interventiecardioloog), dr. Kruyt (neuroloog), dr. van Es (neuro-radioloog)

Gevolgen PFO

De meeste mensen met een PFO ervaren geen symptomen en hebben geen behandeling nodig. In sommige gevallen kan het echter leiden tot een beroerte (herseninfarct of TIA) wanneer bloedstolsels via het PFO naar de bloedbaan met zuurstofrijk bloed worden getransporteerd. In dergelijke gevallen kan het sluiten van het PFO zinvol zijn om herhaalde beroertes te voorkomen.

PFO team

In het LUMC worden alle patiënten met een beroerte en PFO zorgvuldig beoordeeld door een multidisciplinair en gespecialiseerd team. Dit team bestaat uit een neuroloog, neuro-radioloog, interventiecardioloog en soms ook een vasculair internist. Gezamenlijk bekijken zij alle gegevens van de patiënt, waaronder hersenscans en echografie van het hart, om te bepalen of het sluiten van het PFO zinvol is ter voorkoming van toekomstige beroertes.

Sluiten van het PFO

Indien er een gunstig gezondheidsresultaat te verwachten is, kan het PFO in de meeste gevallen minimaal invasief worden gesloten. De arts schuift hierbij vanuit een ader in uw lies een speciale camera (intracardiale echo) en een dun flexibel slangetje (de katheter) met daarin een parapluutje (occluder) naar uw hart. De intracardiale echo zorgt voor real-time beeldvorming van het PFO, terwijl de katheter het parapluutje naar de juiste positie leidt om de opening tussen de boezems te sluiten. Het parapluutje bestaat uit twee delen, die aan elke kant van het boezem tussenschot worden opengevouwen om de opening af te sluiten.

Multidisciplinaire aanpak

De multidisciplinaire aanpak in het LUMC zorgt ervoor dat onnodige interventies worden vermeden en elke patiënt een geïndividualiseerd behandelplan krijgt. Uniek in Nederland is het gebruik van de intracardiale echo via de lies om de procedure zo minimaal invasief mogelijk te houden.

Meer weten over de behandeling? Bekijk de folder op de website van het LUMC